Променят условията за изчисляване на временната трудова нетрудоспособност. Същественото в тази

...
Променят условията за изчисляване на временната трудова нетрудоспособност. Същественото в тази
Коментари Харесай

Променят условията за ТЕЛК

Променят изискванията за пресмятане на краткотрайната трудова нетрудоспособност. „ Същественото в тази смяна е отчитане на всяко увреждане, освен на водещото. Процентите неработоспособност към този момент ще се събират. Предвижда се опцията освидетелстваните или неосвидетелствани жители да имат право да декларират преосвидетелстване отвън случаите по чл.56, алинея 1 от Правилника за устройство и организация на работата на органите за здравна експертиза и районните картотеки ”. Това съобщи здравният министър Асен Меджидиев. 
Не се планува период за това преосвидетелстване, тъй като има риск от в допълнение закъснение на експертизата от ТЕЛК комисиите, посочи министърът и добави: „ Ще има смяна и в ТЕЛК комисиите – доста повече специалисти ще могат да правят оценка ".
Не е обсъждано повишение на таксата за медицински прегледи при персоналните лекари, сподели още министър Меджидиев, представен от Нова тв.
Предстоят спомагателни решения на Министерството на здравеопазването, за които е ангажирано и „ Информационно обслужване ”. Сред измененията е и опцията родителите на деца до 12-годишна възраст да могат да употребяват болничен, когато детето е върнато от образователно заведение поради карантина.
Има смяна и за хората с психологични увреждания в категорията, за която е необходим компаньон, посочи служебният здравен министър.
За Националната стратегия за ваксинопрофилактика на сезонния грип здравните управляващи чакат през 2026 година тя да обхване 35%.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР